Живети демократију

Наша школа је од 4. до 7. марта 2015. учествовала у пилот пројекту под називом Образовање за демократско грађанство и за људска права ЕДЦ/ХРЕ. Носилац пројекта је Савет Европе и Институт за истраживање у образовању (ИПЕ) при Универзитету у Цириху.
Образовање има једну од најважнијих улога у промоцији вредности за које се залаже и Савет Европе: демократија, људска права, владавина права и закона, као и превенција кршења људских права. Контекстуално својој визионарској улози, образовање се види као један од најзначајнијих бораца против насиља, расизма, екстремизма, ксенофобије, дискриминације и нетолеранције.

Ова нарастајућа свест је препозната у оквиру свих 47 земаља чланица Савета Европе, због чега су на 120. седници Комитета министара савета Европе 2010. године усвојене препоруке за образовање за демократско грађанство (ЕДЦ) и образовање за људска права (ХРЕ).

Пројекат под називом Живети демократију има за циљ унапређивање наставног садржаја из изборног предмета Грађанско васпитање у основним и средњим школама, као и проширивање садржаја из подручја која се односе на људска права и демократију у друге наставне предмете.

Институције партнери у Србији: Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Висока школа струковних студија за образовање васпитача у Новом Саду, канцеларија Савета Европе у Републици Србији, амбасада Швајцарске у Републици Србији.