Kriterijumi pri izboru škole

U periodu adolescencije ličnost prolazi kroz brojne promene, tada mlada osoba traga za odgovorima na pitanja o sebi i svom životu i nije retko da većina adolescenata obično nema sasvim jasnu predstavu o zanimanju kojim bi želeli da se bave,tj. teže im je da razmišljaju o implikacijama za budućnost. Zbog toga je važno slediti prave smernice za odluku koja vodi ka putu zrelosti.

Potrebno je dobro sagledati faktore koji utiču na odabir i uspešnost u bavljenju nekim zanimanjem, kako izbor ne bi zasnivali na trenutno okupirajućim mislima (škola u koju će ići drugari, blizina škole, pritisak i želje roditelja…).

O čemu osmaci treba da razmišljaju pri izboru škole i zanimanja?

Sposobnosti – to su mogućnosti da uspešno obavljamo neke aktivnosti ili poslove. Ako se trudimo, možemo ih razvijati, a svako ima sposobnosti koje odgovaraju većem broju zanimanja. Preduslov uspeha i zadovoljstva je sklad naših sposobnosti i izbora posla.

Interesovanja – naša zainteresovanost za neko zanimanje i rad određuju koliko ćemo njima biti zadovoljni. Učiti ili raditi ono što volimo mnogo je lakše i prijatnije. Sklonosti i interesovanja prepoznaju se po omiljenim školskim predmetima, vannastavnim aktivnostima, hobiju.

Radne navike i školski uspeh – ocene nisu najvažnije, ali mogu biti važne kada je izbor škola za koju postoji veliko interesovanje. Kako će se u narednom školovanju savladavati zadaci zavisi od toga kako smo naučili da učimo i kako organizujemo vreme za učenje.

Osobine ličnosti – to su odlike koje nas određuju, naše ponašanje, emocije, motivaciju. Mnoge osobine tokom života se mogu razvijati, a poželjne osobine ličnosti razlikuju se od zanimanja do zanimanja, npr. marljivost, samostalnost, odlučnost, kreativnost, pouzdanost, komunikativnost, prilagodljivost, istrajnost, saosećajnost…

Zdravstveno stanje – svako ima određene telesne karakteristike, a zanimanja se razlikuju i po tome što za neka nisu potrebni posebni zdravstveni preduslovi, a u nekim su veoma važni.

Informisanje o školama i upoznavanje sveta zanimanja – podrazumeva upoznavanje sa uslovima u kojima se određeni posao obavlja, koja su potrebna znanja i veštine. Pravi trenutak koji treba koristiti za razgovore sa rodbinom, porodičnim prijateljima, nastavnicima,  jer se na taj način stvara slika o raznim zanimanjima i budi zainteresovanost.

 

Maja Vujin, psiholog