Živeti demokratiju

Naša škola je od 4. do 7. marta 2015. učestvovala u pilot projektu pod nazivom Obrazovanje za demokratsko građanstvo i za ljudska prava EDC/HRE. Nosilac projekta je Savet Evrope i Institut za istraživanje u obrazovanju (IPE) pri Univerzitetu u Cirihu.
Obrazovanje ima jednu od najvažnijih uloga u promociji vrednosti za koje se zalaže i Savet Evrope: demokratija, ljudska prava, vladavina prava i zakona, kao i prevencija kršenja ljudskih prava. Kontekstualno svojoj vizionarskoj ulozi, obrazovanje se vidi kao jedan od najznačajnijih boraca protiv nasilja, rasizma, ekstremizma, ksenofobije, diskriminacije i netolerancije.

Ova narastajuća svest je prepoznata u okviru svih 47 zemalja članica Saveta Evrope, zbog čega su na 120. sednici Komiteta ministara saveta Evrope 2010. godine usvojene preporuke za obrazovanje za demokratsko građanstvo (EDC) i obrazovanje za ljudska prava (HRE).

Projekat pod nazivom Živeti demokratiju ima za cilj unapređivanje nastavnog sadržaja iz izbornog predmeta Građansko vaspitanje u osnovnim i srednjim školama, kao i proširivanje sadržaja iz područja koja se odnose na ljudska prava i demokratiju u druge nastavne predmete.

Institucije partneri u Srbiji: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, kancelarija Saveta Evrope u Republici Srbiji, ambasada Švajcarske u Republici Srbiji.